Beate Löffler, Dr. phil., Dipl.-Ing. (FH)

Postdoc

IN-EAST School of Advanced Studies
of the University of Duisburg-Essen

Phone: +49 (0)203 379-5197
Fax: +49 (0)203 379-3611
E-mail: beate.loeffler@uni-due.de
Room: SG 182
Geibelstr. 41, 47057 Duisburg

As an enhancement to my architectural degree, I majored in History and the History of Art. Inspired by on-site experiences in Tokyo, where I taught German as a foreign language, I did a doctoral study on Christian missions and church architecture in Japan, which was completed in 2009. Working freelance in Dresden regarding cultural identity, I developed a postdoctoral research project focused on the transcultural exchange of knowledge between the leading western nations and Japan, as examined from a meta-level. The study analyses writings about Japanese architecture and urban development, from the latter part of the 19th century onwards, as a medium of cultural communication.

Research interests

History of building construction, architecture and urban development; spatial dimensions of cultural identity; the formation of canones of knowledge; history of science

Publications

Designing a global city: Tokyo. In: Exenberger, Andreas et al. (eds.): Globalization and the City: Two Connected Phenomena in Past and Present. Innsbruck 2013: 191–206.

Die franziskanischen Gründungen im Bistum Breslau bis zur Reformation [The development of the Orders of Friars Minor in Silesia from the Establishment through the Reformation]. In: Keil, Gundolf (ed.): Fachprosaforschung – Grenzüberschreitungen, 7/2011: 163–304.

Fremd und Eigen. Christlicher Sakralbau in Japan seit 1853 [The Other and the Own. Christian Church Architecture in Japan since 1853]. Berlin 2009. English review

Buddhistischer Sakralbau im heutigen Japan [Buddhist temples in contemporary Japan]. In: Ostasiatische Zeitschrift, Nr. 16/Herbst 2008.

Lectures (reduced)

William Merrell Vories. Mission and social work in Japan. GHI Washington D.C., 2013.

Discussing Japanese architecture. Origin, canones, topoi. MLU Halle, 2013.

Die Erfindung einer modernen Stadt: Tokyo. LMU München, 2012.

Bauen für Kami-sama. Der Missionarsarchitekt Karl Freuler in Japan. IEG Mainz 2012.

Leben auf schwankendem Grund. Natur, Religion und Mentalität in Japan. EKD-BB, Görlitz 2012.

Über japanische Architektur schreiben. Baukunst als Medium kultureller Kommunikation. Forum Ostasiatische Kunstgeschichte, Berlin 2012.

Keine Panik! Kulturwissenschaftliche Methoden in der Architekturforschung. Nachwuchsnetzwerk Stadt-Raum-Architektur, Weimar 2012.

Experte werden. William Merrell Vories in Japan. Dresden University, 2012.

Designing a global city: Tokyo. Innsbruck University, 2011.

Städte ohne Gott? Beobachtungen zur Rolle religiöser Orte im japanischen Stadtbau der Moderne. LOEWE-Centre Darmstadt, 2011.

The Own and the Other: Christian Church Architecture in Japan as an Example of Identity and Cultural Synthesis. University of Copenhagen, 2010.

Das Fremde als Eigenes. Religiöser Wissenstransfer und lokale Identitätskonstruktion während der Akkulturation des Christentums in Japan. Erfurt University, 2010.

Das Fremde und das Eigene und die Konstruktion christlicher Identität in Japan. Göttingen University, 2010.

Das Bild von Kirche: Rezeptionsmechanismen und Symbolverständnis im Kulturtransfer zwischen Japan und dem Westen. BBAW Berlin, 2010.

The Own and the Other: The Integration of Christian Church Architecture in Japan and the Construction of Japanese Christian Identity. Jacobs University Bremen, 2010.

Fremd und Eigen. Die katholische Mission in Japan und ihre Kirchen. Vallendar, 2010.

Christlicher Sakralbau in Japan seit 1853. JDZ Berlin, 2008.

Christentum in Japan. Görlitz, 2007.

Christlicher Sakralbau in Japan. Tohoku University Sendai, 2006.