The language was changed to English.

Course Type (SWS)
Lecture: 2 │ Exercise: 1 │ Lab: 0 │ Seminar: 0
Exam Number: ZKB 40327
Type of Lecture:

Lecture and Tutorial: Classroom presentation with PowerPoint presentation and sketches on the blackboard for further explanations and additional comments for the presentation. The lecture documents are available for download in a Moodle classroom.

Language: English
Cycle: WS
ECTS: 4
Exam Type

Written exam (90 min)

Oral exam (30-60 min)

Written Exam (90 min.)
assigned Study Courses
assigned People
assigned Modules
Information
Beschreibung:

- Einführung,

- Übersicht über Prozesse der Wasseraufbereitung,

- Struktur und Eigenschaften von Wasser,

- Wasser als Lösungsmittel,

- Gleichgewichte in wässrigen Systemen,

- Eigenschaften wässriger Lösungen,

- Kohlensäure,

- Kalk-Kohlensäure Gleichgewichte,

- Oxidations- und Reduktionsprozesse,

- Inhaltsstoffe natürlicher Wässer,

- Trinkwasserqualität.

Lernziele:

Die Studierenden sind in der Lage, die gängigen Prozesse der Wasseraufbereitung zu verstehen. Sie kennen die spezielle Struktur und die physikalisch-chemischen Eigenschaften des Wassers und sind dazu fähig, die Zusammenhänge bzgl. der Gleichgewichte in wässrigen Systemen, der Gleichgewichte der Kohlensäure sowie bzgl. der Gleichgewichte des Kalk-Kohlensäure-Systems zu verstehen.

Literatur:

Water Treatment Handbook, Volume 1 and 2

Degrémont, 7th English Edition 2007, ISBN 978-2-7430-0970-0, 978-1-84585-005-0

 

Lehr- und Handbuch der Wasserversorgung Bd. 6: Wasseraufbereitung – Grundlagen und Verfahren

DVGW Deutsche Vereinigung des Gas- und Wasserfaches e. V.

Oldenbourg Industrieverlag München Wien 2004, ISBN 3-486-26365-X

 

Grombach, P.; Haberer, K.; Merkl, G.; Trüeb, E. U.

Handbuch der Wasserversorgungstechnik

  1. Oldenbourg Verlag München Wien 1993, ISBN 3-486-26142-8

 

Stumm, Morgan

Aquatic Chemistry

3rd edition 1996 Wiley New York, ISBN 0-471-51184-6

 

Benefiled, Judkins, Weand

Process Chemistry for Water and Wastewater Treatment

1982 Prentice Hall London, ISBN 0-13-722975-5

 

Mark M. Benjamin

Water Chemistry

McGraw-Hill, New York 2002, ISBN 0-07-238390-9

 

Karl Höll

Wasser – Nutzung im Kreislauf, Hygiene, Analyse und Bewertung

Walter de Grypter & Co. Berlin 2002, ISBN 3-11-012931-0

 

 

Vorleistung:
Infolink:
Bemerkung:

alter Titel: Wasser - Naturwissenschaftliche Grundlagen

Description:

general introduction,

- overview of processes for water treatment,

- structure and properties of water,

- water as solvent,

- equilibria in aqueous systems,

- properties of aqueous solutions,

- carbonic acid system,

- carbonate - carbonic acid systems,

- oxidation - reduction processes,

- compounds in natural waters,

- aspects of drinking water quality.

Learning Targets:

Students know the common processes for water treatment. They know special structure of water, the physical / chemical properties of water. Students also able to understand the relationships with regard to equilibria in aqueous systems, with regard to carbonic acid systems and carbonate - carbonic acid systems.

Literature:

Water Treatment Handbook, Volume 1 and 2

Degrémont, 7th English Edition 2007, ISBN 978-2-7430-0970-0, 978-1-84585-005-0

 

Lehr- und Handbuch der Wasserversorgung Bd. 6: Wasseraufbereitung – Grundlagen und Verfahren

DVGW Deutsche Vereinigung des Gas- und Wasserfaches e. V.

Oldenbourg Industrieverlag München Wien 2004, ISBN 3-486-26365-X

 

Grombach, P.; Haberer, K.; Merkl, G.; Trüeb, E. U.

Handbuch der Wasserversorgungstechnik

  1. Oldenbourg Verlag München Wien 1993, ISBN 3-486-26142-8

 

Stumm, Morgan

Aquatic Chemistry

3rd edition 1996 Wiley New York, ISBN 0-471-51184-6

 

Benefiled, Judkins, Weand

Process Chemistry for Water and Wastewater Treatment

1982 Prentice Hall London, ISBN 0-13-722975-5

 

Mark M. Benjamin

Water Chemistry

McGraw-Hill, New York 2002, ISBN 0-07-238390-9

 

Karl Höll

Wasser – Nutzung im Kreislauf, Hygiene, Analyse und Bewertung

Walter de Grypter & Co. Berlin 2002, ISBN 3-11-012931-0

 

 

Pre-Qualifications:
Info Link:
Notice: